Open kaart
bc-sneek-ijlst-logo.png

Open Kaart
Jaargang 18 nummer 1

♥ ♥ ♥ De voorzitter aan slag

Beste bridgers,

We zijn met de tweede ronde van de maandagavond en de derde ronde van de dinsdagavond- en donderdagmiddag competities bezig. Een van de maandagavonden is bestemd voor de 7-tafelscompetitie. Die wordt nu ook in een A-, B- en C-lijn gespeeld. Graag willen we dat in het vervolg zo houden.

Er wordt geregeld geklaagd over de verlichting. Rikki van der Steen heeft zelf een eigen tafellampje gekocht, wat heel goed werkt. Zijn er leden die hier ook belang bij hebben, neem dan contact op met het bestuur.

Onze competitieleider Dieuwke Deen wil graag nieuwe leden opleiden die in de toekomst ook competities kunnen leiden. Er zijn nieuwe spelregelboekjes door de NNB uitgegeven. Leden die het vernieuwde boekje willen hebben, kunnen dit gratis krijgen. Melden bij Dieuwke.

De Prominentendrive heeft dit jaar plaats gevonden ten huize (en atelier!) van ons bestuurslid Carla en haar man Bert Verburgh. Dit echtpaar is actief in de kunst. In de pauze heeft Bert verteld over zijn schilderwerk en Carla over haar keramiek. Zij exposeren regelmatig in het land. Bij de Prominentendrive wordt individueel gestreden om de Frans Knoopbokaal, die werd gewonnen door Jacob de Boer. Alle deelnemers kregen van Carla een geglazuurd keramiek schaaltje als herinnering.

BC Sneek heeft 2 subcommissies die ook gebruik kunnen maken van het NNB rekenprogramma: SnitSimmer die op zaterdag 1 september 2018 de kroegentocht organiseert. En de zomeravonddrives van Rudy Dam en Jellie Knoop, waarbij soms ook nog gebridged wordt op de rondvaartboot.

Ons 80- jarig-jubileum wordt op zondagmiddag 11 november 2018 gevierd, op dezelfde dag als de oprichting in 1938. Noteer die datum alvast in je agenda.

Hartelijke groet en veel bridgeplezier.

Durk Bootsma

♦ ♦ ♦ Dieuwke Deen: ‘Ik vind het leuk om nieuwe dingen te bedenken, plannen te maken en die dan ook te realiseren.’

Dieuwke wordt dit jaar 69, maar ze zit nog vol energie. Ze houdt van leren, plannen maken en nieuwe dingen oppakken. Dat heeft ze haar hele leven gedaan. In 1971 is ze getrouwd met Volkert Deen, ze hebben 3 kinderen en 7 kleinkinderen.

Zelfstandig
Ze is in 1949 in Mirns (Bakhuizen) geboren. Toen ze 12 jaar was ging ze naar de kostschool in Steenwijkerwold. ‘Dat wilde ik ook. Mijn ouders hadden een zaak en een groot gezin; ik wilde wel weg uit Bakhuizen.’ Na de Mulo ging ze in de verpleging in het ziekenhuis in Sneek. ‘Dat sprak me wel aan: op kamers, geld verdienen én leren.’
Dieuwke was dus al heel vroeg zelfstandig. Op 18-jarige leeftijd kreeg ze verkering met Volkert, die toen kapitein op een binnenvaarttanker was. Vervolgens heeft ze van alles gedaan: ze hielp haar moeder thuis, ze is leidster in de peuterspeelzaal geweest, opleidingen gevolgd. Als herintredende moeder met drie kinderen schreef Dieuwke geschiedenis in het ziekenhuis in Sneek: ze was in die tijd een uitzondering, ook omdat ze kostwinner was. Ze heeft op de spoedeisende hulp gewerkt, nieuwe opleidingen opgezet, leidinggevende functies gehad. Kortom: een doener, die graag de uitdaging aangaat.
De laatste 9 jaar heeft ze bij de afdeling Inkoop gewerkt. ‘Ik heb mezelf leren omgaan met computers.’ Ze was weer terug bij het begin, want op de Mulo vond ze cijfers en boekhouden ook het leukst. Nu doet ze nog de boekhouding voor haar zoon.


Veel bridgen

In Bakhuizen, waar ze woonde met Volkert, was een bridgeclub. Volkert had twee maatjes en thuis was Dieuwke daarom ‘de vierde man’. Haar leerboek was: Bridgekampioen in 80 dagen, maar ze leerde het liever door het zelf te doen. De bridgecarrière werd zo’n 25 jaar geleden in Sneek voortgezet. Volkert ging met (oud-lid) Cees van Driel spelen en Dieuwke met Gerda van Driel. Theo Groenewegen was toen ook al lid en had Volkert en Dieuwke uitgenodigd om eens een avondje bij hem thuis te bridgen. Een mooie manier om het bridgen goed te leren.
Theo vroeg mij al gauw om in te vallen, en zo ben ik bij de Bridgeclub Sneek gekomen.
Ze heeft behalve met Gerda van Driel ook nog samen gebridged met Willemien, Steven Ferwerda, Willem Kerver en Gerben Dooper. Om er maar een paar te noemen. Dieuwke doet aan veel competities mee: de maandagavond met afwisselend Steven Ferwerda en Harry Amsterdam, de dinsdagavond met Harry, district gemengde paren met Jacob de Boer en de viertallencompetitie met Jacob, Aaltsje de Boer, Dina Boersma en Volkert. ‘Het wringt soms wel met mijn andere hobby’s,’ zegt Dieuwke met een brede grijns. Ze tennist en is lid van een koor.

De club
Dieuwke heeft beide cursussen voor clubleider gevolgd (CLA en CLB). ‘Dat is mooi, dacht ik. Als ik later gepensioneerd ben, kan ik bridgereizen organiseren!’
Klaas Looper had Dieuwke gevraagd of ze het leuk vond om het rekenprogramma van de NBB te leren. Nu, dat wilde ze wel. ‘Ik leer graag , ik puzzel graag en zo’n programma is ook een soort puzzel.’ Het resultaat: ze is competitieleider geworden en heeft zo’n 17 jaar de maandagavondcompetitie geleid. Sinds een paar jaar leidt ze ook de districtscompetitie Gemengde Paren in Joure.
Samen met Volkert, en later met Lex, heeft Dieuwke een paar jaar voor de club de beginnerslessen verzorgd. Daar is ze nu mee gestopt. Ze heeft nog geprobeerd de inloopdonderdagmiddag te organiseren, maar daarvoor was te weinig animo, zo bleek.
Acht jaar geleden is ze bestuurslid geworden, ze heeft het secretariaat overgenomen van Elma Wesselius. ‘Ik vond dat een leuke uitdaging!’ Na zes jaar secretariaat heeft ze de functie van Henk Bunt overgenomen: ze is voorzitter van de technisch commissie (TC).
Sinds twee jaar organiseert ze samen met Lusy de SnitSimmer, zij is onder andere verantwoordelijk voor het bijbehorende boekje. ‘En straks komt de jubileumviering er weer aan. Wat ik leuk zou vinden is bridgen combineren met iets doen!’ (bv een fietsbridgetocht).
Heeft ze nog steeds plannen? Ja hoor, Dieuwke wil graag op onze club een viertallencompetitie opzetten. Maar ook daar is voorlopig nog geen draagvlak voor.

Bridgevakantie
Deze vakanties zorgen voor veel plezier, zegt Dieuwke. ‘Er gaat een wereld voor je open!’
Tijdens de eerste bridgevakantie gingen ze kanoën. Dat zou ze anders nooit gedaan hebben, maar met de groep meedoen, dan wel. Aaltsje en Jacob de Boer hebben ze leren kennen tijdens de bridgevakantie in Merano. Daar hebben ze geraft: met een boot de wilde rivier afvaren. In Limmerick (Ierland) mochten ze naar de plaatselijke club bellen als ze zin hadden om mee te doen.
In de Dordogne stonden ze eens op een kasteelcamping, ook al zo bijzonder. ‘Daar heb ik leren aquarelleren. De eigenaar vroeg me wat ik van de camping vond. “Prima, zei ik, maar ik mis één ding: een zwembad.” Twee jaar later kwamen we daar weer.
‘Kijk eens Dieuwke,’ zei de eigenaar. Hij had een prachtig zwembad gebouwd!
Kortom: bridge brengt je overal.

Angeline

♣ ♣ ♣ introevers?

(Zuid/niemand)

♠ V B 8
A 5 2
7
♣ A B 8 5 4 2

♠ A H 9 6 5 4 2

B 9 8 3
♣ 6 3

Het is nog een hele kunst om uit 6 ♠ te blijven, zeker na tussenbieden in de hartens van O/W. Maar het eindcontract is 5 ♠ voor N/Z. West start met ♦ A en speelt ♠ 3 na, waarop oost renonceert. Hoe speel je?

♠ ♠ ♠ mededeling van het bestuur
Hoe is onze contributie opgebouwd? We betalen per lid 21.50 euro NNB en ruim 1 euro aan het Friese district. Dan blijft er ruim 37 euro over voor de clubactiviteiten. Daarvoor kan ieder lid deelnemen aan 4 competities en verschillende drives en jubilea.
De Rabobank sponsoractie heeft 50 euro opgeleverd voor onze club.
Dank hiervoor!

Lusy Faber, penningmeester

♥ ♥ ♥ Stand Competities

Maandagavond 7-tafels A-lijn 1: Rudy en Sim
2: Adri en Henk O.
3: Jaap B. en Volkert
59.00 %
57.58 %
56.58 %

  B-Lijn 1: Eleonora en Ane
2: Ant en Ed
3: Elma en Jaap

57.94 %
56.25 %          promotie
55.00 %          promotie
Dinsdagavond A-lijn   1: Aaltsje en Volkert 59
2: Jan P. en Nico
3: Henk O. en Willem

59.82 %
52.88 %
51.78 %
  B-lijn 1 : Harry en Dieuwke
2: Carla en An 
3: Eric en Siebren
 
58.60 %       promotie
54.03 %       promotie
52.98 %       promotie
Maandagavond 6-tafels A-lijn 1: Aaltsje en Sipko
2: Domien en Henk B.
3: Theo en Lex

59.43 %
57.63 %
57.34 %
  B-lijn  1: Jan P. en Henk O.
2: Tine en Betty
3: Ant en Durk

55.50 %         Promotie
57.48 %         Promotie
54.95 %         Promotie
 
C-lijn 1

: Marijke en Erika 54.95 % promotie
2: Anton en Louise 54.42 % promotie

 
54.95 %         Promotie
54.42 %         Promotie
Donderdagmiddag A-lijn 1:    Aaltsje en Sjoeding
2/3: Jacob en Volkert
2/3: Marian en Jan

55.90 %
53.45 %
53.45 %
  B-lijn 1: Cily en Wida 58.35 % promotie
2: Marieke en Baukje 52.06 % 

58.35 %          Promotie
52.06 %          Promotie
  C-lijn 1: Riemke en Wypke
2: Jan W. en Cees

61.06 %          Promotie
55.11 %          Promotie
Stamppotdrive in de Kajuit: Winnaars  Stien Hofstra en Age Tolsma

61.50 %
Nieuwjaarsdrive in de Stolp: A Lijn
B Lijn
C Lijn
Jacob de Boer en Gerben Dooper
Ineke en Ed Razenberg
Wil en Henk Wagenaar
 

Kampioenschap van Friesland:
Vorig jaar werden Henk van der Wal en Jan de Ree kampioen en werden derhalve door het district uitgenodigd om hun titel te verdedigen en dit lukte hen bijna. Zij werden dit jaar 2e! Ook een mooie prestatie.

Gemengde Paren District in Joure:
Aaltsje de Boer en Sipko Woudstra kampioen in de hoofdklasse.
Jacob de Boer en Dieuwke Deen kampioen in de 1e klasse.

♠ ♥ ♦ ♣ zomeravondbridge
Onder voorbehoud alvast de nieuwste informatie!
Locatie: Restaurant Onder de Linden, Marktstraat 30 Sneek
Data: de volgende dinsdagen:
8 – 15 – 22 – 29 mei
5 – 12 – 19 – 26 juni
3 juli - bridge-cruise – Rondvaartboot
10 – 17 – 24 – 31 juli
14 augustus
Maandag 20 augustus bridge-cruise – Rondvaartboot
Aanvang:
19.30 uur
Inleg:
€ 7,50 per persoon incl. onbeperkt koffie en/of thee
Prijzen:
Waardebonnen – Restaurant Onder de Linden
Per lijn de nummers 1 – 3 – 6 en 9

Slotprijs:
Onder de deelnemers die minimaal 10 x hebben gespeeld is er een aantrekkelijke prijs voor de nummers 1, 2 en 3. Bij meer dan 10 x spelen gelden de hoogste scores.
Opgave:
Naam speler en partner
Alleen aanmelden via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-30542173)
Tevens opgave van NBB-nummers (verplicht)!!

Organisatie:
Rudy Dam, Jellie Knoop, Dieuwke en Volkert Deen, Sim Speelman, Henk Bunt, Domien Silvius, Jaap Wesselius en Simon de Jong.
Maximaal:
20 paren bij Onder de Linden, en vol = vol

♦ ♦ ♦ De oplossing 

  ♠ V B 8
A 5 2
7
♣ A B 8 5 4 2
 
♠ 10 7 3
H V 10 9 7 6 4
A H
♣ H
 

♠ - 
B 8 3
A H 
♣ V 10 9 7

  ♠ A H 9 6 5 4 2
-
B 9 8 3
♣ 6 3
 

♣ H  Je wilt de ruitens uit de hand graag troeven op tafel, maar met het troefvervolg steekt west daar een stokje voor. Wat nu?
Pak de troefswitch in de hand en troef een ruiten met ♠ B. Je bent dan op tafel. Gooi vervolgens op de ♥ A een klaveren weg. Dan troef je een harten in de hand met een lage troef. Je troeft een ruiten met ♠ V en komt weer met een harten introever in de hand. Je kunt nu met ♠ A H de resterende troeven trekken. Je verliest alleen twee ruitenslagen.

Angeline. Bron: bridgekalender

Copyright © 2016. Bridgeclub Sneek-IJlst. Designed by Klaas Looper.
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm- 

Inloggen

Ledenlijst

De Nederlandse Bridgebond heeft de structuur van de clubsites volledig vernieuwd. Hierdoor is het uiterlijk sterk veranderd. Dit komt voor ons tot uiting in de vorm van de ledenlijst.
Was voorheen met een eigen wachtwoord per vereniging deze lijst te raadplegen, is dat nu veranderd.

U kunt via onze site nog steeds de ledenlijst raadplegen maar als inlognaam is uw "eigen" bondsnummer en een eigen uniek wachtwoord nodig.
Dit is het wachtwoord wat u al heeft of kunt aanvragen bij de bond.