Welkom
bc-sneek-ijlst-logo.png

Open Kaart
Jaargang 18 nummer 2

♥ ♥ ♥ De voorzitter aan slag

Beste bridgers,

Volgende maand, november 2018, is de maand van ons 80-jarig jubileum. We vieren dat op 11 november in hotel/restaurant Amicitia in Sneek. U heeft allemaal al een uitnodiging ontvangen. We hopen natuurlijk dit jubileum met zoveel mogelijk mensen te vieren!
Omdat de huur door de eigenaar van de Stolp was opgezegd moest er een nieuwe locatie komen. Deze hebben we gevonden! Onze nieuwe bridgelocatie: het wijkgebouw de Watertoren, hebben we op 27 augustus ingewijd met de algemene vergadering. Fijn dat zoveel leden aanwezig waren!
Deze grote verandering heeft het bestuur veel werk bezorgd. Voor jullie als bridgers is het ook wennen. Iedereen doet zijn best om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo ook met het opruimen van het materiaal. Bedankt daarvoor. De indeling van de bridgetafels in de zaal was in eerste instantie even een puzzel: wat is de praktische opstelling? Dat gold vooral voor de maandagavond van zes rondes, waarbij we 22 tafels nodig hebben. 
Het werken met betaalmunten blijkt heel praktisch. Omdat de bar bediend wordt door vrijwilligers, heeft het bestuur besloten een fooienpot in te stellen voor de barvrouw/barman. 
Het schuiven met de stoelen tijdens de wissel geeft veel herrie. Om dit te verbeteren zoeken wij met het bestuur van de Watertoren een oplossing.
Verder wens ik jullie veel bridgeplezier en een goede gezondheid.

Durk Bootsma, voorzitter.


♦ ♦ ♦ Ludiek feest

Sim Speelman was dertig jaar geleden (1988) een van de bestuursleden die het feest van het 50-jarig jubileum organiseerden. Een knaller, om een bij die jaren passende term te gebruiken.

 

Nb bij foto: (een deel van) het bestuur, een gekkenboel dus die avond…
Verderop in de Open Kaart lees je wie wie is…
Bij een lekkere kop koffie, in de warme zon op het plein en met Rudi (met foto) op de uitkijk praten we over Sneek, Snekers, bridgen en de club van dertig jaar geleden. Sim (75) zit al sinds 1970 op onze bridgeclub. Bridgen heeft hij van zijn schoonmoeder geleerd. Hij heeft drie jaar in Leeuwarden gewoond. Daar leerde hij Jan en Siep van der Laan kennen. Ze hebben met zijn vieren in die jaren samen gebridged. Wat vindt hij nog steeds zo leuk aan bridge? ‘Voor mijn vrouw is het inspanning, voor mij is het pure ontspanning. En iets wat je ontspant, is altijd goed.’

Bestuur
Dertig jaar geleden vormden Sim, Simon de Jong, Theo Groenewold, Rudi Dam en Marijke Boonstra het bestuur (‘Als ik me het nog goed herinner; misschien zat Siets Volkerts er ook nog in,’ zegt Sim). De club had veel leden, rond de 200, één speelavond: de maandag, en vijf lijnen, van E tot en met A. 
De speellocatie was de bovenzaal van Hanenburg. Er mocht nog gerookt worden, maar de discussie speelde ook toen al. Het compromis: om en om rookpauze. Op de woensdagavond werd er ook gespeeld bij Brouwer aan de Oude Koemarkt. Simon de Jong heeft daar nog lesgegeven. Ook waren daar de zomeravonddrives. Sim: ‘Gré Brouwer trakteerde altijd op bitterballen. Rudi heeft er zoveel
gehad, die kan geen bitterbal meer zien.’
In de bovenzaal van (theater/bioscoop) Amicitia hebben ze (eenmalig) een drive georganiseerd. Sim: ‘We hebben toen een draaiboek gemaakt dat nu nog steeds actueel is. Dit initiatief is nu uitgegroeid tot de SnitSimmer.’

De anekdote
‘Ik herinner mij nog een bridgeavond bij Brouwer in de winter. We moesten parkeren bij de kerk. De dochter van Brouwer vertrok op een gegeven moment. Even later kwam ze blazend van de kou weer terug. Ze had hulp nodig: haar slot was blijkbaar bevroren, want ze kreeg de auto niet open. Met vier man (onder wie Sim en Rudi) erheen en maar proberen om dat slot te ontdooien: warm water,  aanstekers, niets hielp. Tot de dochter opeens een slimme ontdekking deed: al die tijd hadden ze geprobeerd de verkeerde auto te openen; die van haar (van hetzelfde merk) stond vier auto’s verderop!’ Sim moet er nog steeds smakelijk om lachen.

Feest
Het feest vond plaats bij Hanenburg, boven en beneden. Bij het binnenkomen stond het bestuur klaar om iedereen persoonlijk welkom te heten. De toenmalige voorzitter van de Nederlandse bridgeclub hield een toespraakje, wat voor de nodige hilariteit zorgde. Sim heeft de jublileumspeech gehouden. Het geluid was goed verzorgd: boven sprak Sim voor de microfoon en via een luidspreker konden de mensen beneden die speech ook volgen. Het bridgen kende een vrolijke opzet, het ging om gekke spellen met een ludieke (ook al zo’n mooi woord) presentatie. Iedereen had prijs. Na afloop werd ook iedereen weer persoonlijk uitgeleide gedaan.
Sim: ‘Ik hoor nu nog wel eens hoe mooi dat feest was.’

Angeline

♣ ♣ ♣ tegenspelen

(West/allen)

  ♠ 7 4
H 3 2
B 6 4 2
♣ A V 5 3
♠ A 8 3 2
5 4
9 3
♣ H 10 9 6 4
 

West opent 1 harten, uw partner noord volgt met 1 schoppen, oost 2 klaver. U doet graag mee en
biedt 2 schoppen, maar oost-west belanden in 4 harten. Partner noord komt uit met ♠V, die u neemt
met ♠A. Wat speelt u na?


De Zandstra-trofee!


Ane en Eleonora Huitema kregen van Henk Bunt de Zandstra-trofee toegewezen, omdat zij het afgelopen seizoen de hoogste zittingscore hebben gehaald: en wel 73,95%! Om dit voor de eeuwigheid vast te leggen ben ik bij hen thuis in Heeg geweest en werd daar gastvrij
onthaald. Het gaat weer iets beter met Ane. Hij kan weer voorzichtig aan wat eten, maar hij komt niet meer op onze club bridgen. Volgend jaar bepalen Ane en Eleonora wie de wisselbokaal toekomt.

Dieuwke Deen


♠ ♠ ♠ Mededeling van het bestuur

Bridgeclinics

Voor bridgers die graag een treetje hoger willen Graag nodigt het district Friesland van de NBB bridgespelers met speelervaring uit om deel te nemen aan een serie van 6 bridgeclinics, die zullen worden gegeven door Hans Taal. Deze clinics zijn bedoeld voor bridgers die verbetering van hun spelniveau en biedtechniek wensen. Aan de orde komen diverse onderwerpen, zoals: kaartbeoordeling, moderne conventies, uitkomsten en signaleren, wat is forcing, de herbieding, etc., aangevuld met onderwerpen die door de deelnemers worden
aangedragen. Tevens wordt het geleerde in de praktijk gebracht door een aantal oefenspellen. Per avond wordt een syllabus verstrekt.

Leslocatie:

Bowling Centrum ’t Haske, Vegelinsweg 20, 8501 BA Joure,
Data: donderdagavonden 4 oktober, 18 oktober, 1 november,
15 november, 29 november, 13 december
Aanvang: 19.45 uur, einde ca. 22.15 uur
Aanmelding: Door een mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder gelijktijdige overschrijving van de kosten onder vermelding van naam of namen en e-mail adres
Kosten: € 60,--, te voldoen door overschrijving op rekening NL28ABNA0465094880 t.n.v. H.G. Taal.

Het aantal deelnemers is beperkt. Voor telefonische informatie kunt u bellen met: Hans Taal: 0514 594 730.


♥ ♥ ♥ Competities

Maandagavond 7 tafels A-lijn    12 paar
  B-lijn    10 paar
  C-lijn     9 paar  
  er kan nog een paar bij,
voorlopig een invallend paar gevonden
   
Dinsdagavond A-lijn    13 paar
  B-lijn    14 paar
  eind oktober komt er een ,paar bij
   
Maandagavond 6 tafels A-lijn    13 paar
  B-lijn    14 paar
  er kan nog een paar bij.
   
Donderdagmiddag A-lijn    10 paar
B-lijn    12 paar
C-lijn    12 paar ♦ ♦ ♦ De oplossing

  ♠ V B 10 9 6
10
A V 7 5
♣ 8 7 2
 
♠ H 5
A V B 9 8 7 6
H 10 8
♣ B
  ♠ 7 4
H 3 2
B 6 4 2
♣ A V 5 3
  ♠ A 8 3 2
5 4
9 3
♣ H 10 9 6 4
 

Je moet in geen geval gedachteloos de schoppen naspelen. Partners start met ♠ V ontkent de heer. In schoppen valt dus niets te verdienen. Klaver naar de vork ook niet, zeker niet gezien je eigen mooie klaveren. Het wordt dus kiezen tussen troef terug of ruiten. Partner heeft een volgbod gedaan, hij heeft dus punten. Maximaal 3 punten in schoppen, waarschijnlijk weinig punten in hartens en maximaal 1 punt in de klaveren. Er zitten dus ruitenpunten. Speel daarom de ♦ 9. Je maakt 2 ruitenslagen in noord en een introever in zuid. Met de schoppenslag erbij betekent dat 1 down voor oost/west!

Angeline.
Bron: bridgekalender

♥ ♥ ♥ Wie is wie?

Van rechts naar links: Simon de Jong, Rudi Dam, Theo Groenewold, Jan de Ree en Sim Speelman

//////////////////////////////////////////////////

 

 

Inloggen